Steun ons en help Nederland vooruit

Groene stadsrand

D66 Zoetermeer wil:

1. Natuur– en recreatiegebieden aan de randen van de stad waarborgen en zo mogelijk uitbreiden voor natuur en recreatie dichtbij huis.

2. In de buitengebieden, zoals het Land van Wijk & Wouden, Bentwoud en Balijbos, de natuurlijke kracht & biodiversiteit bevorderen.

3. Stimuleren van de aanleg van een uitnodigend recreatief fietspadennet in de groene omgeving van Zoetermeer. De ambitie hebben om in de top 3 van beste fietssteden te komen en te blijven. De uitbreiding van dit recreatieve netwerk gaat tot nu toe bijzonder traag. De beoogde fietspaden liggen buiten het grondgebied van Zoetermeer. En de Provincie en Haaglanden geven hieraan ook weinig prioriteit. Vooral Zoetermeerders profiteren van dit recreatieve fietspadennet. Meer dan tot nu toe zou ook de gemeente hieraan financieel kunnen bijdragen. Goede start is te maken met een al vele jaren gewenste fietsverbinding tussen Noord–Aa en het nu doodlopende stuk van de Weipoort.

4. Groene aders verbinden de woonwijken met de rand van de stad en de groene ommelanden. In de wijk Noordhove bevindt zich een groene reserveringszone voor Randstadrail richting Leiden. Bij herbestemming dient de beleving van deze groene loper zoveel mogelijk in tact te blijven.

5. Een rondloop rond het groene gebied van de Noord–Aa wordt aan de zuidkant van deze plas geblokkeerd door de Broekwegwetering die diep doorsteekt in de wijk De Leyens. Alweer vele jaren terug was er gedurende de zomer een voetgangerspont bemand door de scouting. Het wordt tijd voor een goede verbinding via een fiets/wandelbrug of pont (Curaçaose bootjesbrug).

Laatst gewijzigd op 22 november 2018