Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 29 september 2020

D66 en GroenLinks: Tuinen moeten merkbaar groener! Operatie steenbreek

Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden. Volgens het KNMI is de kans op extreem weer zoals hittegolven, zware neerslag of droogte, de laatste jaren enorm toegenomen. De verwachting van het KNMI is dat deze extreme weersomstandigheden door zal zetten. In een snel tempo verdwijnen veel plant- en diersoorten en raken levende systemen verstoord.

Voordelen van groen
Volgens D66 raadslid Esmaël Zamani kan je met groen de gevolgen van extreme weersomstandigheden aanpakken. “Elke vierkante meter steen dat plaats maakt voor groen helpt. Groen in de stad verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Vergroening heeft dus legio voordelen voor de stad”.

Volgens GroenLinks raadslid Claire Hostmann heeft groen daarnaast enorme meerwaarde voor de gezondheid van de Zoetermeerse inwoners. Uit onderzoek blijkt dat groen ontstresst, uitnodigt tot bewegen, een gezonde ontwikkeling van kinderen bevordert en sociale contacten stimuleert. Verschillende onderzoeken laten zien dat vooral de toename van verharding (tegels, baksteen etc.) negatieve invloed heeft op deze effecten.

Operatie Steenbreek
Gemeente Zoetermeer onderkende deze voordelen en nam daarom vanaf 2018 deel aan “Operatie Steenbreek”. Echter zien en horen wij nog weinig over Operatie Steenbreek. Ook de webpagina www.zoetermeer.nl/steenbreek lijkt uit de lucht te zijn gehaald.

Daarom hebben Esmaël Zamani van D66 en Claire Hostmann van GroenLinks de volgende schriftelijke vragen gesteld:
– Welke voordelen ziet de gemeente Zoetermeer bij vergroening van tuinen in de stad;
– Welke aanpak hanteert de gemeente bij de aanpak van extreme weersomstandigheden;
– Wat zijn de resultaten van de initiatieven tot nu toe?
– Is de gemeente nog actief bezig met operatie steenbreek, zo ja: op welke wijze. Zo nee: waarom niet?