Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 29 oktober 2019

D66 Zoetermeer: ‘Geen algoritmes inzetten bij de opsporing van uitkeringsfraude’

‘Nederland moet terughoudend zijn bij het inzetten van algoritmes bij fraude-opsporing’ dat is de conclusie van de VN-rapporteur voor de mensenrechten. In verschillende gemeenten in Nederland wordt dit systeem ingezet bij het opsporen van uitkeringsfraude. Ook in Zoetermeer werd er gekeken naar de mogelijkheden voor invoering van dit systeem. Daarom heeft raadslid Esmael Zamani tijdens het voorjaarsdebat namens D66 Zoetermeer, de SP motie ‘Nog geen algoritmes toepassen bij opsporing fraude’ mede-ingediend.

Algoritmes die niet transparant zijn, kunnen bepaalde groepen onevenredig benadelen, zeker als de gebruikte informatie gekleurd of onjuist is. Het is natuurlijk altijd goed om fraude op te sporen, maar het inzetten van deze algoritmes levert ook risico’s op. D66 Zoetermeer heeft daarom tijdens het voorjaarsdebat haar zorgen geuit over de inzet van dit middel. Esmael Zamani: ‘Dat betekent niet dat we uitkeringsfraude maar moeten toelaten. Er zijn talloze slimme manieren om uitkeringsfraude tegen te gaan zonder dat we het recht op privacy van de Zoetermeerse bewoners wordt geschaad. Voor D66 Zoetermeer weegt de opoffering van het recht op privacy niet op tegen de besparing van een relatief kleine hoeveelheid geld.’